Strömmingsleken
blev en besvikelse

Söderhamns stora hemvändarhelg med Strömmingsleken blev en besvikelse för arrangören. Tivoli och barnaktiviteter med Bamse som dragare gick mycket bra, marknaden med knallare gick ganska bra och restaurangtältet med bland annat strömming och surströmming gick inte alls.

– Jag kan bara konstatera att söderhamnarna inte går ut längre. Vi får vara glad över de som kommer. Och jag förstår att det blir så när övriga krogar också satsar den här helgen så de drar folk, säger Carl-Arne Carlsson, ordförande i arrangerande Samidrott, till Helahälsingland.se i dag.

Just surströmmingen fanns på två ställen samma fredagskväll, då Östra berget också hade suringfest.

Förra året krockade Strömmingsleken med andra marknader. Då dök bara 25 knallare upp i Söderhamn. I år var de drygt 40, vilket Carl-Arne Carlsson är nöjd med.

Avslutningen med fyrverkeri lockade många, 2 000–3 000 personer, enligt Carl-Arne Carlsson.

Bakom Samidrott står Söderhamns ungdomsgårds idrottsförening (bordtennis), Söderhamns idrottsklubb och Söderhamns brottarklubb.

Årets Strömmingsleken var det 55:e i ordningen. Det har varit upp och ner under årens lopp. Planerna för nästa år vill Carl-Arne Carlsson inte säga så mycket om.

– Vi är nöjda, föreningarna får sina pengar. Men vi vill att alla andra också ska vara nöjda och just restaurangen måste vara nöjd. Vi får se hur vi ska sammanfatta det här. Jag vet inte vad framtiden utvisar, säger Carl-Arne Carlsson.

Strömmingslekens facebooksida lovar dock en fortsättning 2020:

– Vi kommer igen 2020 samtidigt som vår stad fyller hela 400 år, skriver Strömmingsleken.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om Strömmingsleken: Strömmingsleken med konkurerande suringar (21 augusti 2019),  Hemvändare till Strömmingsleken (17 augusti 2018), Strömmingen leker i Söderhamn (9 augusti 2016), Strömmingsleken framgång (26 augusti 2014), Strömmingsleken jubilerar (23 augusti 2014), Strömmingsleken en framgång (28 augusti 2013), Strömmingsleken på 49:e året (14 augusti 2013), Strömmingsleken tillbaka (24 juli 2012), Strömmingsleken mår bättre (17 november 2011), Framgångsrik strömmingslek (15 augusti 2011), Strömmingen leker (12 augusti 2011), Strömmingsleken kommer igen (22 december 2010) och Fiasko för Strömmingsleken (6 december 2010).

Jörgen Bengtson
Foto: Strömmingslekens Facebooksida