Rustning av Rönnskär

STF-vandrarhemmet på Rönnskär, Söderhamn, ska få höjd standard. Kommunen, som äger och driver anläggningen, håller på att bygga om den gamla maskinhallen till bastu-, dusch- och relaxavdelning; detta höjer den hygieniska standarden rejält på vandrarhemmet.

Nästa steg är att renovera samtliga fönster i det så kallade vita huset och sedan gå vidare med invändig renovering. Den ska bland annat ge vandrarhemmet ytterligare åtta rum, kök, samlingslokaler och en handikappanpassad toalett. Vita huset blir ett annex till lotsstationen, som är det ursprungliga vandrarhemmet. Med vita huset mer än fördubblar STF Söderhamn Rönnskär sin bäddkapacitet.

Till vandrarhemmet hör också övernattningsstugor på Storjungfrun, Enskär och Klacksörarna. Dessa saknar el, dusch och till och med vatten, som gästen får ta med sig själv.

Kommunens mål är att hitta en privat entreprenör, som kan driva vandrarhem och stugor på Rönnskär. Den fortsatta utvecklingen av vandrarhemmet kräver en tydlig utvecklingsidé, som kommunen vill utarbeta tillsammans med en entreprenör. När en sådan skulle komma på plats är osäkert.

Söderhamns kommun har svårt att hitta långsiktiga entreprenörer till den turistiska verksamheten. Häromdagen gick kommunen ut och sökte ny arrendator till Stenö sommarrestaurang.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om den förra lotsstationen på Rönnskär sedan den blev vandrarhem anslutet till Svenska Turistföreningen (STF): Mer boende på Rönnskär? (11 november 2014), Framtid för Grans fyrplats (20 september 2014), Skärgårdsstyrelse till Söderhamn (10 augusti 2014), Rönnskär får fler bäddar (16 maj 2014), Söderhamn öppnar stugor (12 maj 2014), Söderhamns skärgård i fokus (8 april 2014), Söderhamn tuffar igång (7 mars 2014), Taxibåtsbyte i Söderhamn (8 februari 2014), Söderhamn skärgårdssatsar (4 januari 2014), Skärgården under lupp (16 juli 2013) och Skärgårdsvandrarhem på gång (29 januari 2013).

Jörgen Bengtson