Gävlebocken får
åter fysisk invigning

Invigningen av Gävlebocken blir åter fysisk och som tidigare år på Slottstorget. Förra året gjorde coronapandemin att invigningen blev digital.

– Beslut har fattats om att invigningen kan ske fysiskt första helgen i advent, meddelar kommunen på gavle.se.

Invigningen är ett evenemang, som brukar locka många tusen besökare till Gävle. I år blir invigningen lite rörigt, eftersom en ny bussfil har skapats inför att Stadsbiblioteket byggs om till kultur- och bildningscentrum.

– Gävlebocken kan stå kvar på Slottstorget, den plats han prytt varje år sedan 1966. Det blir förstås lite rörigare än vanligt runt Gävlebocken på grund av ombyggnationen, men han kommer att kunna sprida julstämning och glädje vid Slottstorget även i år, säger Rebecca Steiner, Gävlebockens talesperson.

Bygget av julbocken är på gång. Bakom bocken ligger ungefär 1 000 timmars arbete. I år har bockbyggarna fördelen av att de kan återanvända förra årets bockskelett. Bocken har fått vara i fred de senaste tre åren. Annars har Gävlebocken blivit förstörd på ett eller annat sätt under drygt två tredjedelar av åren sedan dess tillkomst.

Gävlebocken har webbplats, instagramsida med nästan 8 000 följare och twitterflöde med drygt 23 000 följare.

Egentligen är bocken kidnappad från Hälsingland, men det säger Gävle inget om. Bocken är Hälsinglands landskapsvapen, Hudiksvalls historiska stadsvapen och Hudiksvalls kommunvapen. Bocken var länge förknippad med enbart Hälsingland.

Gävlebocken är en stor julbock av halm på en trästomme. Halmbocken mötte världen 1966, när reklammannen Stig Gavlén placerade en stor julbock på Slottsberget i Gävle. Redan första året satte någon eld på bocken vid tolvslaget på nyårsaftonen.

Trettio gånger har bocken brunnit upp. Men den har också drabbats av rivning, stöld, kollaps, påkörning eller annat sabotage vid sju tillfällen. Trettiosju av femtiofyra år har bocken inte överlevt nyårsdagen intakt.

Bilden visar Gävlebocken år 2015.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har under årens lopp haft många artiklar om bocken i Gävle: Gävlebocken överlevde nyår (1 januari 2021), Gävlebocken fick digital invigning (30 november 2020), Digital invigning av Gävlebocken (21 september 2020), Gävlebocken vänder på sig (8 november 2019),  Gävlebock möter julen för 52:a året (2 december 2018). Ökat skydd för Gävles hälsingebock (15 november 2017), Bocken uppeldad Lillbocken påkörd (5 december 2016), Gävle kidnappar hälsingebocken igen (23 november 2016), Bocken åter lågornas rov (27 december 2015), Hälsingebock i Gävle (23 november 2015), Hälsingebocken flyttar? (18 februari 2015), Gävlebocken till historien? (17 november 2014), Hälsingebocken snart redo (24 november 2013) och Gävlebocken till Hälsingland? (8 oktober 2013).

Text och foto:
Jörgen Bengtson