Öppning för
licensjakt på säl

Sälen är både älskad och illa omtyckt. Fiskarna står för den senare hållningen, eftersom sälen blivit så vanlig och orädd för människan att den hotar fiskarnas levebröd: fisket.

Kravet på licensjakt har varit ett återkommande krav från kustnära fiskare och jägare. Nu har en majoritet i riksdagens miljö- och jordbruksutskott uppmanat regeringen att införa licensjakt på säl.

Sälforskaren Sven-Gunnar Lunneryd är dock tveksam till om regeringen verkligen kommer att agera. Hittills har bara skyddsjakt varit möjlig. Den har så många restriktioner att antalet tilldelade djur i exempelvis Gävleborgs län aldrig blir skjutna.

Utskottsmajoriteten – bestående av Moderata samlingspartiet, Sverigedemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna – motiverar sitt krav på licensjakt med följande:

”Anledningen är att det ökande antalet sälar hotar fiskbestånden i Östersjön. Sälen orsakar också stora skador på kustfisket och förstör fiskeredskap. Detta leder till stora kostnader för yrkesfiskarna, som redan är hårt pressade. Den möjlighet till skyddsjakt på säl som idag är tillåten har visat sig vara svår att utnyttja fullt ut.”

Tidningen Jaktjournalen har intervjuat sälforskaren Sven-Gunnar Lunneryd. Han befarar att regeringen ändå inte kommer att ta initiativ till licensjakt.

– Det är många sådana här tillkännagivanden som olika regeringar glidit undan. Redan 2013 kom Naturvårdsverket med utredningen som visade att sälstammen tål licensjakt och ändå har ingenting hänt i frågan. Och nu reserverar sig Socialdemokraterna mot utskottsbeslutet, säger han till tidningen.

Naturvårdsverkets förslag om licensjakt på säl i Östersjön skulle fungera som licensjakten på varg. Det betyder att ett visst antal djur får skjutas i ett visst område varje år.

Sven-Gunnar Lunnery säger att bara några få procent av fisken vi äter i Sverige är fiskad i landet.

– Ännu mindre kommer från det fisket alla säger sig värna om – det kustnära. Vi säljer fiskmjöl till Norge och köper tillbaka odlad lax. Det är helt galet, säger han i Jaktjournalen.

Han tror att politikerna är rädda för att införa licensjakt på ett symboldjur som sälen.

– Man tittar på sälens stora mörka ögon och tänker på allt människan ställt till med. Men vi har snart en helt orimlig situation för vårt kustfiske och det kan vem som helst kontrollera – det är bara att gå ut och läsa vad forskarna skriver, säger Sven-Gunnar Lunneryd.

På Hälsingekusten är sälarna många, till fiskarnas förtret. Sälar och människor konkurrerar om samma föda: fisk. Sälarna älskar samma fisk som människor – lax, sik och strömming.

Gråsälen, liksom knubbsälen, höll på att bli utplånad under 1900-talet, först av jakt, sedan av miljögifter. Gråsälen minskade från nära 100 000 djur i början av 1900-talet till som minst 2 000-3 000 djur i början av 1980-talet. Sedan dess har den återhämtat sig väl.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om sälar och säljakt: Ökad säljakt i Östersjön? (13 september 2018), Nödvändigt skjuta fler sälar (22 maj 2018), Ökad jakt på gråsäl (19 april 2018), Sälexplosion på Hälsingekusten (14 september 2016), Licensjakt på säl? (25 juli 2016), Säljakt på onsdag (17 april 2016), Fastfrusen säl fick julklapp (23 december 2015), Tumlarskrämma lockar sälar (12 september 2015), Säl växande problem (21 augusti 2015), Fri jakt på säl (28 april 2015), Fler sälar på Hälsingekusten (24 januari 2015), Licensjakt på säl? (30 juni 2013) och Krav på ökad säljakt (22 november 2012).

Jörgen Bengtson
Foto: Pixabay