Trolska skogen
– problem i pandemin

Sommaren 2020 skulle bli Trolska skogens stora tioårsjubileumsår. Men så kom coronapandemin och kastade allt över ända.

Teateräventyret Trolska skogen i Mellanfjärden är en succé. Den har utvecklat sig till Hälsinglands största turistiska dragare för barn.

Årets säsong såg till en början bra ut, trots pandemin. Trolska skogen skulle kunna öppna den 21 juni och släppa in sällskap i mindre grupper, enbart med förköpta biljetter, till ”Det stora födelsedagskalaset”. Trolska skogen coronasäkrade teateräventyret genom att bland annat minska grupperna till högst 50 personer och ta bort saker som besökarna berör, som pysselstugan och stationen där barnen kan borsta tänderna på draken, satte in extra städning och införde fasta starttider.

Sedan kom beskedet att Astrid Lindgrens värld tvingades stänga. Det påverkade även Trolska skogen.

Myndigheterna ändrade sig tolv dagar efter Trolska skogens premiär. Sagoäventyret blev istället ”Det stora födelsedagsknaset”, med maximalt 50 personer samtidigt i hela skogen – oavsett avstånd mellan grupperna.

Dagen efter beskedet hade Trolska skogen stöpt om programmet. Skådespelarna går numera i skift, där vissa spelar flera olika roller, något de aldrig gjort tidigare. Äventyret tar 90 minuter och högst 50 personer får följa med på varje äventyr genom skogen.

– Det var som att ha en premiär igen, säger Helena Brusell, som är skaparen av Trolska skogen, till Helahälsingland.se i dag.

Alla trodde att årets sagoäventyr skulle ställas in efter tolv dagar. Nu blev det en annorlunda och delvis ny fortsättning.

En av förra årets huvudpersoner, Rutan Paragrafsson, som älskar regler, fick åter en huvudroll.

– Hon älskar regler och paragrafer. Så när jag skrev manuset så älskade hon alla restriktioner och orden ”hålla avstånd”. Därför är hon med i år ändå och påminner barnen att hålla isär, säger Helena Brusell i artikeln.

Det nya teateräventyret startade den 11 juli och pågår till den 16 augusti.

Trolska skogen finns på facebook, med 9 405 följare, och på instagram, med 1 791 följare. Trolska skogen finns också på webben.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om Trolska skogen: Trolska skogen bjuder på julsaga (15 oktober 2019), Trolska skogen sätter publikrekord (19 augusti 2019), Trolska skogen trollbinder stora och små (3 augusti 2019), Trolska skogen välkomnar hösten(16 oktober 2018), Barn- och ungdomsaktiviteter (16 februari 2018), Tre ”lantishjältar” från Hälsingekusten(12 januari 2018), Helena Brusell ”Årets Eldsjäl” (24 oktober 2016), På återseende Trolska skogen (22 augusti 2016), Barnen intar Hälsingland (22 maj 2016), Trolsk skog i juletid (1 december 2015), Trolska skogen föder sagogryn (14 oktober 2015), Trolska skogen växer igen (16 februari 2015), Framgång för ”vintersagor” (28 december 2014), Jul i Trolska skogen (1 december 2014), Trolska skogen fjärde gången (14 juni 2014), Trollen på frammarsch (14 december 2012), Drake på Hälsingekusten (13 april 2012), Älvor och vittror till kusten (30 mars 2012), Trolska skogen växer (31 januari 2012), Populärt med Trolska skogen (23 augusti 2011), Troll till Hälsingekusten (25 maj 2011) och Trolsk skog ny turistmagnet? (18 januari 2011).

Jörgen Bengtson