Vinden vänder
för m/s Moa

Turbåten m/s Moa af Söderhamn har länge haft motvind – besvärlig ekonomi. Nu ser det ut att ha vänt. Sommaren 2017 gick ekonomiskt bra och nu siktar föreningen bakom m/s Moa på fler turer sommaren 2018 utanför den ordinarie trafiken.

Sommaren 2017 genomförde m/s Moa fler turer men fick färre passagerare än tidigare.

Med hänsyn till vädret ändå klart godkänt, säger Magnus Ludvigsson, ordförande för Föreningen m/s Moa, till Hela Hälsingland (1 februari 2018).

– Ekonomin ser extremt mycket bättre ut, det har vi vänt på ganska kort sikt. Genom effektiviseringar och att vi satt rutiner har vi fått fart på skutan. Nu ska vi fortsätta den vägen utan att pruta på för mycket, upplevelsen är fortfarande det viktigaste, säger Magnus Ludvigsson till Hela Hälsingland.

En av flera förklaringar till den förbättrade ekonomin är samarbetet med kommunala Visit Söderhamn, som tog hand om biljettbokningen 2017. Det gjorde det lättare att boka. Folk kunde också få svar på frågor om båtturen.

– Visit har verkligen glänst och underlättat, summerar han.

Samarbetet med Visit Söderhamn kommer att fortsätta. Föreningen vill också utveckla turer utanför den ordinarie trafiken, som att satsa än mer på att erbjuda kommunens fritidshem en chans att uppleva skärgården.

Föreningen har också samarbete med föreningar kring tematurer, främst tematur med jazz (föreningen Musica Viva) och whiskyprovning.

Grunden för m/s Moas verksamhet är dock dagturer, som hittills gått till ön Orn, och kvällsturer med mat, räk- eller tacokryssningar.

M/s Moa finns på webbenFacebook (1 113 följare), Instagram och med egen film på Youtube, En dag i skärgården med Moa af Söderhamn.

Moa är Hälsingekustens enda tur- och turistbåt av betydelse.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om m/s Moa: M/s Moa säkert vårtecken i Söderhamn (2 maj 2017), M/s Moa fortsätter med jubileumspriser (22 mars 2017), Stålbad för m/s Moa af Söderhamn (11 november 2016), Gratis skärgårdstur (29 juli 2016), M/s Moa säkert sommartecken (17 maj 2016), Moa på offensiven (29 februari 2016), Nya kaptener på m/s Moa (9 januari 2016), Söderhamn får ”kärleksbåt” (23 juni 2015) Moa redo för ny säsong (3 april 2015), Moa tuffar igång (4 juni 2014), Moa kastar loss (29 mars 2014),  Moa rustar för sommaren (19 februari 2013), Dålig sommar för Moa (24 augusti 2012), Moa kastar loss (29 april 2012), M/s Moa kastar loss (16 maj 2011), Söderhamns sommarbåt succé (2 september 2010), Bra sommar för Moa (15 augusti 2010), Moa kastar loss på nytt (6 maj 2010) och Premiärtur i Hälsingeskärgården (7 maj 2009).

Text och foto:
Jörgen Bengtson