Furuvik stänger
efter helgen

Furuviksparken fick – som alla motsvarande parker – en tuff period under coronapandemin. Furuviksparken har tappat drygt 70 procent av sina besökare i sommar. Efter helgen stänger parken för i år – det blir inget halloween-firande i höst.

Furuviksparken har, trots det stora publiktappet, ändå kunnat hålla öppet i sommar – delvis. Djurparks- och baddelarna lyder under annat regelverk än tivolidelen.

Tivolit fick aldrig öppna som planerat den 16 maj, trots att Furuvik förberett ”att genomföra en omsorgsfull öppning” med en rad försiktighetsåtgärder rörande bland annat trängsel, köer, hygien, attraktioner och personal.

Det stora publiktappet beror i huvudsak på att Furuviksparket inte fick öppna tivolidelen av parken.

Furuvik är en kombinationspark, med djur, tivoli, bad, konsertarena och hotell. Furuvik ligger naturskönt vid havet, cirka en mil söder om Gävle.

Furuvik öppnade år 1900. Den drevs under många år i kommunal regi. Sedan sommaren 2010 ägs Furuvik av Parks and Resorts Scandinavia AB. Det ingår därmed i samma koncern som Gröna Lund, Kolmårdens djurpark, Kolmårdens Vildmarkshotell, Aquaria och Skara Sommarland. Gröna Lund  och Skara Sommarland är exempel på renodlade tivoli, som inte fick öppna överhuvud taget under pandemin.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om Furuviksparken: Oklart för Furuviksparken (19 april 2020), Turistsajt med mer om Gästrikekusten (16 mars 2019), Strandpiren enda på Hälsingekusten (14 februari 2019), Furuviksparken (13 februari 2019), Nöjesparker (2 mars 2018), Furuviksparken öppnar för säsongen (12 maj 2018), Vilda djur tar plats i Gävleborg (13 februari 2018), Furuvik får havshotell (10 april 2017), Miljövänligt på Jungfrukusten (2 februari 2016), Lättare nå Hälsingekusten (10 december 2015), En Hälsingekrog på topplistan (5 mars 2014), Furuvik får toppcamping (30 mars 2014), Kustkrogar i topp (5 mars 2013) och Hälsingekusten i krogtopp (22 mars 2012).

Jörgen Bengtson
Foto: Furuviksparken