Hälsinglands kust och inland har inga tankställen för biogas. Men nästa år kan Hudik få ett tankställe, ja till och med två om det vill sig väl.
– Vi sitter och pillar med arrendeavtal. När det är klart, skickar vi in bygglov. Vi tittar på två olika tomförslag, dels norr om Hudiksvall och dels vid södra infarten. Vi är inte främmande för att bygga två mackar, säger Hans Kättström, ordförande för och huvudägare till Nordic Gas Solutions AB, till Långvind.com.
Från underskrivet arrendeavtal till färdigt tankställe, räknar han med att det tar tolv månader. Det betyder att Hudiksvall kan få sin första biogasmack under 2020.
Företaget bygger och driftar tankställen för fordonsgas. Fordonsgas kan antingen vara biogas, naturgas eller en blandning av dessa.
Tanken är att ta biogas från Gästrike Ekogas anläggning, som inte har avsättning för all gas man producerar.
– I dag facklar Ekogas biogas, säger Hans Kättström.
Hittills har Nordic Gas Solutions byggt tankställen åt andra. Nu har företaget börja bygga och drifta tankställen i egen regi.
Hälsingland har hittills varit en stor vit fläck på fordonsgaskartan. Nordic Gas Solutions satsar på tankställen där det i dag inte finns några.
– Vi har åtta mackar, som vi nu planerar för. Vi går in för den här marknaden. Vi tillverkar tankstationer och bygger i orter som är vita i Dalarna, Hälsingland och Kalmar län, säger han.
Söderhamn får biogaspump i år, om allt går enligt planerna. Här är det Gästrike Ekogas som bygger tankstället. Nu blir det alltså ytterligare ett eller två tankställen på Hälsingekusten. Till detta kommer att Gästrike Ekogas också kommer att bygga ytterligare två biogasmackar i Gävle samt även i Bollnäs och Sandviken. Nordic Gas Solution kommer också att bygga en station i Ockelbo.
Inom loppet av drygt ett år går Gävleborg därmed från en till sju eller åtta tankställen för fordonsgas.
– Får jag bara snurr på det första tankstället, blir det ett andra, säger Hans Kättström till Långvind.com och syftar på planerna i Hudik.
En annan nyhet är utformningen på gasmackarna i trästaden Hudiksvall.
– Jag garanterar att det blir tankstation med trä. Det är trevligt, mysigt, får människor att känna sig lugna, säger Hans Kättström.
Nordic Gas Solution bygger tankställen på kommunal mark, som företaget arrenderar. Avtalet är inte klart än med Hudiksvalls kommun, men det ser han inte som något problem. Sedan gäller det att få bygglov; här har Byggnadsnämnden redan gett ett positivt förhandsbesked, så inte heller bygglov bör vara något hinder.
Varje tankstation får två slangar, så två fordon kan tanka samtidigt. Om det behövs går det att bygga ut med ytterligare två slangar, som företaget gjort i Borlänge.
Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om biogas/fordonsgas i Hälsingland: Söderhamn får biogas 2019 (5 mars 2019), Ingen biogaspump till Söderhamn 2017 (30 november 2016), Biogasstation till Söderhamn (29 mars 2016), Försenad biogas på Långtå (16 februari 2014), Biogas till Hudiksvall? (18 september 2013), Ingen biogas till allmänheten (6 augusti 2013), Ja till biogas i Söderhamn (1 maj 2013), Närmare biogas i Söderhamn (11 april 2013), Biogas på gång (7 februari 201), Biogastest i år (24 januari 2013), Biogas dröjer (17 januari 2013), Gas- och elmack till Hudik? (26 juni 2012), Biogas till Hälsingkusten (11 januari 2012) och Söderhamn får laddstolpe (30 juli 2011).
Jörgen Bengtson
Foto: Nordic Gas Solutions