Ökat intresse
för sjöräddningen

Intresset för att engagera sig i den frivilliga sjöräddningen har ökat.

Sjöräddningssällskapet i Hudiksvall har fått tio nya aspiranter, som nu tränas för att kunna bli volontärer.

Under sommaren har trycket på Sjöräddningssällskapet i Hudiksvall varit stort. Antalet uppdragen har ökat med över hundra procent. Bland de tio nya aspiranterna är tre kvinnor.

Sveriges Radio Gävleborg har träffat en av aspiranterna, sjuksköterskestudenten Amanda Brink.

Nyfikenhet, intresset för havet och möjligheten att kunna kombinera volontärarbetet med studierna till sjuksköterska, fick Amanda Brink att bli aspirant. Hon berättar om det i ett inslag i Sveriges Radio Gävleborg den 17 oktober 2020.

Bilden visar Sjöräddningssällskapets bas i Hudiksvall.

Sjöräddningssällskapet Hudiksvall bemannar en räddningsstation (RS). I våras sjösatte RS Hudiksvall en ny båt, den 7,3 meter långa Rescue Hemsö. RS Hudiksvall har också en andra båt, Rescue Evert Taube.

Sjöräddningssällskapet är en ideell verksamhet. Hälsingekusten har totalt tre sjöräddningsstationer (RS).

• Hudiksvalls sjöräddningsstation är äldst, grundad 1997, men inte först. Den började som filial till stationen i Stocka, som länge var enda sjöräddningsstation i Hälsingland. Stocka stängde år 2000.

• Lönnångers sjöräddningsstation, grundad 2001, tog över från Stocka för att erbjuda sjöräddning längs i första hand Nordanstigs kust.

• Söderhamns sjöräddningsstation, grundad 2005, är en viktig länk mellan sjöräddningsstationerna i Hudiksvall och Gävle.

Sjöräddningssällskapet, eller som det egentligen heter, Svenska Sällskapet för Räddning af Skeppsbrutne (SSRS), är en ideell förening, grundad 1907. Den står dock för huvuddelen av all sjöräddning i Sverige och deltar i hela 80 procent av alla sjöräddningsuppdrag. Sjöräddningssällskapet ingår via avtal med Sjöfartsverket i den organiserade sjöräddningen, där Kustbevakningen, Sjöpolisen och andra också ingår. SSRS har 73 räddningsstationer längs kusten och i Vänern, Vättern, Mälaren och ytterligare fem insjöar.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om Sjöräddningssällskapet och sjöräddning på Hälsingekusten: Över hundraprocentig ökning av sjöräddningen (21 augusti 2020), Sjöräddningen i gång i Hudiksvall (5 april 2020), Stor ökning av sjöräddningar (9 augusti 2019), Mer sjöräddning 2017 än på tio år (28 oktober 2017), Flytt på gång för Sjöräddningssällskapet (13 december 2016), Sjöräddningen flyttar i Hudiksvall (30 augusti 2016), Mer sjöräddning hittills i år (21 augusti 2016), Sjöräddning som tidigare (14 november 2015), Mer sjöräddning (20 juli 2015), Sjöräddningen får egen dag (15 juli 2015), Sjöräddningen kvar i Lönnånger (27 mars 2015), Minskad sjöräddning 2014 (1 februari 2015), Färre sjöräddningsfall (24 november 2014), Mer sjöräddning med helikopter (26 januari 2014), Sjöräddningen sjösatt (21 april 2013), Stridsbåt säkrade gudstjänst (14 juli 2012), Sjöräddningen i vattnet (24 mars 2012), Nytt hus för sjöräddningen (19 september 2011), Sjöräddningen förstärker i Hudiksvall (4 april 2011) och Sjöräddningen söker ny båt (20 augusti 2010).

Text och foto:
Jörgen Bengtson