Rekordmycket
sjöräddning i Hudik

Sjöräddningssällskapet hade rekordmånga utryckningar i Hudiksvall 2020, 49 uppdrag, flera än något tidigare år sedan sjöräddningsstationen startade 1997, berättar föreningen på sid webbplats.

Coronapandemin fick många att hemestra och ge sig ut på sjön, varav åtskilliga oerfarna.

– Folk har köpt båt istället för att åka på en solresa till Kanarieöarna. Coronapandemin har definitivt gjort ett avtryck, säger Christian Johansson, skeppare och ställföreträdande stationsansvarig i Hudiksvall, till Helahälsingland.se (7 januari 2021).

– Den näst längsta i stationens historia och alla siffror har slagit all time high, skriver räddningsstation Hudiksvall i sin årskrönika och syftar på att säsongen varit ovanligt lång.

Uppdragen har varit många och varierande: motorhaverier, bränslestopp, trasiga segel, drunkningstillbud, båtar som gått på grund – och ett dödsfall.

Sjöräddningssällskapet i Hudiksvall är sällan operativ så sent på året som nu. Det var inte förrän den 3 januari 2021, som sjöräddningsstationen tog upp räddningsbåten Rescue Evert Taube upp ur vattnet. Båten Rescue Hemsö, som är ny för i år, avslutade säsongen den 15 november. Det har bara hänt en gång tidigare på 23 år att säsongen varit längre.

Sjöräddningen är operativ så länge det är isfritt.

Sjöräddningssällskapet är en ideell verksamhet. Hälsingekusten har totalt tre sjöräddningsstationer (RS).

• Hudiksvalls sjöräddningsstation är äldst, grundad 1997, men inte först. Den började som filial till stationen i Stocka, som länge var enda sjöräddningsstation i Hälsingland. Stocka stängde år 2000.

• Lönnångers sjöräddningsstation, grundad 2001, tog över från Stocka för att erbjuda sjöräddning längs i första hand Nordanstigs kust.

• Söderhamns sjöräddningsstation, grundad 2005, är en viktig länk mellan sjöräddningsstationerna i Hudiksvall och Gävle.

Sjöräddningssällskapet, eller som det egentligen heter, Svenska Sällskapet för Räddning af Skeppsbrutne (SSRS), är en ideell förening, grundad 1907. Den står dock för huvuddelen av all sjöräddning i Sverige och deltar i hela 80 procent av alla sjöräddningsuppdrag. Sjöräddningssällskapet ingår via avtal med Sjöfartsverket i den organiserade sjöräddningen, där Kustbevakningen, Sjöpolisen och andra också ingår. SSRS har 73 räddningsstationer längs kusten och i Vänern, Vättern, Mälaren och ytterligare fem insjöar.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om Sjöräddningssällskapet och sjöräddning på Hälsingekusten: Ökat intresse för sjöräddningen (17 oktober 2020), Över hundraprocentig ökning av sjöräddningen (21 augusti 2020), Sjöräddningen i gång i Hudiksvall (5 april 2020), Stor ökning av sjöräddningar (9 augusti 2019), Mer sjöräddning 2017 än på tio år (28 oktober 2017), Flytt på gång för Sjöräddningssällskapet (13 december 2016), Sjöräddningen flyttar i Hudiksvall (30 augusti 2016), Mer sjöräddning hittills i år (21 augusti 2016), Sjöräddning som tidigare (14 november 2015), Mer sjöräddning (20 juli 2015), Sjöräddningen får egen dag (15 juli 2015), Sjöräddningen kvar i Lönnånger (27 mars 2015), Minskad sjöräddning 2014 (1 februari 2015), Färre sjöräddningsfall (24 november 2014), Mer sjöräddning med helikopter (26 januari 2014), Sjöräddningen sjösatt (21 april 2013), Stridsbåt säkrade gudstjänst (14 juli 2012), Sjöräddningen i vattnet (24 mars 2012), Nytt hus för sjöräddningen (19 september 2011), Sjöräddningen förstärker i Hudiksvall (4 april 2011) och Sjöräddningen söker ny båt (20 augusti 2010).

Jörgen Bengtson
Bild: Sjöräddningssällskapet