Saneringsfri oljesommar?

Arizona Chemicals utsläpp av 800 000 liter råtallolja julhelgen 2011 blir en följetong även sommaren 2015, för än är inte oljan helt borta.

Is, snö och vind rör om i vattnen och får olja att komma upp från havets botten. Den 21 april 2015 hittade Söderhamns oljesanerare nya oljeföroreningar på Skatön och Branthäll från det nästan fyra och ett halvt år gamla oljeutsläppet. Nu håller kommunen på att avsluta inventeringen av var man tidigare sanerat olja.

Läget ser ljust ut inför sommarsäsongen 2015, även om all olja inte är borta.

– Det är fläckar lite här och där som vi vill ha bort. Vi ska försöka innan sommaren för att kanske få till en saneringsfri sommar. Det är dit allting pekar, samtidigt som vi vill ha någon sorts beredskap, säger Lars Stål, teknisk chef på Söderhamns kommun, till Söderhamns-Kuriren på nätet i dag.

När råtalloljeutsläppet var ett faktum, sa både Arizona Chemical och andra experter på denna biologiska olja att naturen bryter ner råtallolja på ett helt annat sätt än mineralisk olja. Den bilden visar sig nu var rejält glättad.

– Det är väldigt förvånande att se den så opåverkad. Den bröts inte alls ned som man sade att den gör i laboratoriemiljö, säger han.

Söderhamns bygg- och miljönämnd är tillståndsmyndighet, som avgör när saneringen är avslutad. Lars Stål tror att ett halvdussin sanerare behöver arbeta till midsommar med det som återstår. Om det går bra skulle alltså saneringen kunna vara slutförd i början av sommaren.

En kollega på tekniska förvaltningen, Kjell Lind, var betydligt mer pessimistisk, eller kanske försiktig, i sin bedömning för några veckor sedan. Den 4 maj 2015 uttalade han sig i en artikel på Söderhamns kommunala webbplats om när han tror att saneringen är avslutad:

– Det står skrivit i stjärnorna. Uppenbarligen är vi inte kvitt bekymret med råtalloljan.

Arizona chemical

Fortsättning lär följa, även om Långvind.com börjar se slutet på vår rapportering.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om Arizona Chemicals oljeutsläpp och dess efterverkningar: Nya oljeupptäckter i Söderhamn, Arizonas miljöbrott prövasArizona friad för oljeutsläppRättegång mot ArizonaRekordkrav för oljeutsläppBottensanering uppskjutenMer råtallolja kvarFortsatt oljesaneringTallolja mest problem för TallskärOljesanering även 2014Arizona bygger nyttSanering tar än mer tidSaneringen tar mer tidAnnan typ av cistern i dagOljesanering tar två årNya tag i oljesaneringNytt oljeutsläpp i SandarneUtdragen oljesaneringRåtallolja bestående problemRåtalloljan fortsatt problemTvåhundra fågelhjälpare redoDyr och sen oljesaneringOljesanering med problemVar finns råtalloljan? och Storm- och oljekaos på kusten.

Jörgen Bengtson
Foto: Söderhamns kommun