Sommaren är här
– med m/s Hulda

Sommaren har kommit till Söderhamns skärgård, för i går sjösatte kommunen taxibåten m/s Hulda af Söderhamn. Den betjänar skärgården med vandrarhem på Rönnskär och övernattningsstugor på fyra öar.

Söderhamns kommun har sedan många år en ambitiös skärgårdssatsning. Kommunen är ensam bland Hälsingekustens kommuner att ha flera övernattningsstugor och regelbunden båttrafik till dessa. Skärgårdsenheten sköter vandrarhem, övernattningsstugor, båttrafik – och en populär facebooksida. Sedan tillkommer ytterligare båttrafik, som privata m/s Moa af Söderhamn och privata taxibåtar står för. Söderhamn öppnar inte bara skärgårdsstugorna varje vår, utan också skärgården!

Kronan är det STF-anslutna vandrarhemmet på Rönnskär, som håller till i den gamla lotsstationen. Till vandrarhemmet hör tio skärgårdsstugor – enkla övernattningsstugor – på öarna Storjungfrun (fyra stugor), Enskär (tre stugor) och Klacksörarna (tre stugor).

Den betydligt större kommunen Hudiksvall, med fler historiska skärgårdsöar än Söderhamn, har bara en övernattningsstuga. Den ligger i Storhamn på Agön, är föga känd, är inte marknadsförd och saknar tur- eller taxibåt som går dit. Vad Agön dock har, är ett växande privat vandrarhem på Agö fyr, som dock tampas med många problem, främst att det inte finns några kommunala eller privata tur- eller taxibåtar till och från Agön

Nordanstig har en övernattningsstuga på Gran. Inte heller hit går det någon båt. Här finns dock en arrendator, med ambition att utveckla skärgårdsturismen.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om vandrarhemmet på Rönnskär, Söderhamns satsning på skärgården och turer med m/s Hulda: Billiga båtturen i Söderhamns skärgård (12 december 2017), Skärgårdstur till Skärså (21 maj 2016), Sommarbryggor i vinterskrud (19 februari 2016), Lyxbastu till Rönnskär (13 december 2014), Rustning av Rönnskär (20 november 2014), Mer boende på Rönnskär? (11 november 2014), Framtid för Grans fyrplats (20 september 2014), Skärgårdsstyrelse till Söderhamn (10 augusti 2014), Rönnskär får fler bäddar (16 maj 2014), Söderhamn öppnar stugor (12 maj 2014), Söderhamns skärgård i fokus (8 april 2014), Skärgårdsbryggor på gång (27 mars 2014), Söderhamn tuffar igång (7 mars 2014), Taxibåtsbyte i Söderhamn (8 februari 2014), Söderhamn skärgårdssatsar (4 januari 2014), Söderhamn studerar Stockholm (27 oktober 2013), Skärgården under lupp (16 juli 2013), Skärgårdsvandrarhem på gång (29 januari 2013), Hulda till havs (4 augusti 2012), Dyrare skärgårdsstugor (26 april 2012), Fler öturister i Söderhamn (22 augusti 2011), Söderhamn visar skärgården (10 juni 2011) och Söderhamn rustar skärgården (11 januari 2011).

Jörgen Bengtson
Foto: Söderhamns kommun